fbpx

AVAMISNÄDALAL KÕIK KUJUNDUSPÕHJAD

20%

SOODAMAD!

Tulemustele orienteeritud digiagentuur

2023. aasta Instagrami turundus: nipid ja 18 strateegiat

turundusblogi

Kas teadsid, et Instagrami kasutab üle 2 miljardi aktiivse kasutajaga päevas? Instagram on nii sotsiaalmeedia turunduse juht kui ka trendilooja. Instagram on üle kümne aastaga loonud sotsiaalse e-kaubanduse maastiku, loojate majandust ja seda, kuidas brändid sotsiaalmeediat kasutavad.

Niisiis, kuidas oma ettevõtet kasvatada kasutades Instagrami turundust 2023. aastal?

Kas edu saavutamiseks on vaja kasutada Instagrami reklaame (või hoopis Reelse)? Kuidas saab Instagrami ostlemise funktsioone kõige efektiivsemalt kasutada?

Jagame sinuga nippe, kuidas kasutada Instagrami oma ettevõtte kasvatamiseks, olenemata valdkonnast või eesmärkidest.

Mis on Instagrami turundus?

Instagrami turundus on Instagrami kasutamine bränditeadlikkuse, jälgijaskonna, müügi suurendamiseks. Instagram on 16–34-aastaste inimeste lemmik sotsiaalmeediaplatvorm. See on väga tõhus turundusplatvorm brändide, ettevõtjate ja sisuloojate seas.

Instagrami turundusstrateegiad hõlmavad järgmist:

  • Orgaaniline: foto-, video- või karussellipostitused, Reelsid, Storyd
  • Tasuline: Instagrami reklaamid, sh Story reklaamid, Shopping-reklaamid ja palju muud
  • Mõjuisiku turundus
  • Ostlemise funktsioonid: Pood, tootesildid ja kataloog.

18 nippi eduka Instagrami turundusstrateegia loomiseks

1. Püstita SMART sotsiaalmeedia eesmärgid

Eesmärkide sõnastamiseks ja seadmiseks on loodud tehnika, mis aitab luua eesmärke, mis oleksid konkreetsed ja saavutatavad ning aitavad hoida motivatsiooni eesmärkide saavutamiseks. Seda nimetatakse SMART mudeliks. Eesmärgid vastavad SMART kriteeriumitele, kui need on konkreetsed (Specific), mõõdetavad (Measurable), saavutatavad (Achievable), asjakohased (Relevant) ja tähtajalised (Timely)

Mõned levinumad näited on:

  • Müügikäibe suurendamine
  • Bränditeadlikuse tõstmine
  • Uute kontaktide arv

Jagame sulle nippe, kuidas seada tõhusaid sotsiaalmeedia eesmärke, mis on otseselt seotud sinu turundusstrateegiaga.

2. Optimeeri oma profiil

Instagrami kontot luues/värskendades alusta sellest, et lood endale korraliku ja optimaalse profiili. “About me” sektsioon ehk bio on enamasti esimene asi, mis vaataja tähelepanu haarab.

Profiil on sinu visiitkaart ja see peab välja nägema viisakas ja korralik – anna oma potentsiaalsetele jälgijatele põhjus, miks nad tahavad sind jälgida.

Veendu, et su Bios on: 

  • Lihtsalt otsitav ja meeldejääv kasutajanimi (vali näiteks oma brändi nimi)
  • Kvaliteetne profiilipilt (näiteks logo)
  • Lühiülevaade tegevusalast, ehk millega sa tegeled, mida sa pakud ja millist sisu kontolt võib leida.
  • Üleskutse (CTA) + link 

3. Pööra tähelepanu visuaalide loomisele

Instagram on visuaalne platvorm. Kuigi keegi ei oota, et väikeettevõttel oleksid samad ressursid kui suurettevõtetel, pead siiski looma pilkupüüdvaid postitusi, mis sinu jälgijaskonna pilku haarab.

Kui sul ei ole piisavalt võimalusi professionaalse fotograafi palkamisele, proovi neid võimalusi: 

  • Kasuta fotopanka tasuta fotode jaoks.
  • Tee populaarsed Instagrami Reelse (kuid jälgi, et need oleks asjakohased sinu ettevõttega).
  • Kasuta visuaalide tegemisel kujunduspakette ilma suuri kulutusi tegemata. Leia visuaalide tegemiseks disainer või tee ise, tõhus ja tasuta veebipõhine kujundusprogramm Canva
    Viska pilk peale ka meie kujunduspakettidele.

4. Kasuta kasutajate loodud sisu

Parim viis oma Instagramis tähelepanu püüdmiseks? Kasutajate loodud sisu.

Just teiste kasutajate pildid on see, mis paneb nende pöidla just selle pildi peal scrollimist lõpetama. Seega kutsu oma jälgijaid üles oma pilte sinuga jagama. 

5. Tööta oma brändi identiteedi kallal

Sotsiaalmeedias postituste visuaalide loomisel on oluline, et bränding oleks selge ja järjepidev. Kindel postituste kujunduste stiil vastavalt ettevõttele aitab suurendada bränditeadlikkust ja tõsta oma lugusid teistest välja.

Äri, millel on sellised selged elemendid nagu logo, atraktiivsed värvid ja muud ühtsed visuaalsed elemendid, on palju meeldejäävam. See aitab tekitada usaldust ka klientide seas

 

6. …Kuid ära muretse liigselt esteetilise poole pärast

Ühtlase kujundusega sotsiaalmeedia aitab su brändi tuntusele kaasa, kuid stiil ilma sisuta ei ole strateegia. 

Ära lase hirmul sarvist haarata, et sinu loodud sisu ei näe piisavalt ilus välja. Postita see siiski.

7. Kasuta omanäolist brändi häält

Brändi hääl ehk tone of voice, nagu seda inglise keeles nimetatakse, on ettevõttele või brändile omane tekstiline keel, mis peegeldab ettevõtte väärtusi sihtrühmale sobivas kõneviisis. 

Õige kliendini jõudmiseks peab bränd kasutama sama keelt, mida klient igapäevaselt räägib. Ja seda kõikides tekstides läbivalt. Tekstid peavad olema ühtse tonaalsusega nii kodulehel kui veebis laiemalt, näiteks sotsiaalmeedias. 

Sinu brändi hääl tuleneb:

  • Postituste sisutekstid
  • Kuidas inimesed ettevõtet esindades kaamera ees räägivad
  • Võtmesõnad suhtluses
  • Tekstid videotes ja Reelsides

Mõtle sellele, kuidas sinu klient räägib, milline on tema igapäevane keel, milliseid sõnu ta kasutab? Seejärel mõtle oma ettevõtte poolt pakutavatele väärtustele. Milliseid omadusi need peegeldavad? Võttes aluseks väärtused ja persoona, otsusta, milline peaks olema Sinu ettevõtte brändi hääl: näiteks naljatlev/tõsine, uuenduslik/traditsiooniline, meeltlahutav/professionaalne jne.

8. Kasuta Reelse

Praegu toetab Instagrami algoritm just Reelside levikut! See tähendab, et tõenäoliselt soovitab Instagram sinu Reelse lisaks jälgijatele ka inimestele, kes sind ei jälgi.

Reelsid võivad sisaldada mitut videoklippi, filtreid, tiitreid, interaktiivset tausta, kleebiseid ja palju muud.

Reelsidega võib edukas olla igaüks, ent see nõuab vaid harjutamist.

9. Kasuta Storysid

Reelsid võivad olla uuemad, kuid Instagram Storyd ei kao kuhugi. Storyd on hea võimalus oma jälgijaid kaasata: küsida nende arvamust, lasta neil hääletada või korraldada väike viktoriin.

Storyd ei pea ideaalsed olema. Kasutajad veedavad Instagrami Storysid vaadates rohkem aega võrreldes seinapostitustega.

10. Loo kasulikke Storyde tipphetki

Storyd kestavad vaid 24 tundi, kuid sinu jälgijad saavad vaadata ka siis, kui avalikustamisest on möödas rohkem kui 24h. Nende kuvamiseks on Instagram Highlightsid/tipphetked ehk esile tõstetud lood. Esiletõst on ümmargune nii öelda vaheleht, mis kuvatakse sinu profiilil Bio all. See on rühm arhiveeritud lugusid, mille oled otsustanud pikemalt avalikustada ja salvestada gruppidesse.

Tipphetked on hea viis info kiireks edastamiseks vormingus, mida enamik inimesi tänapäeval eelistab: lühike video. 61% Gen Z-st ja Millenniaalidest eelistab alla 1 minuti pikkuseid videoid.

Lisaks on võimalik Storyde esiletõstmiste lisamine rühmitada erinevatesse kategooriatesse. Näiteks lisa uue toote lansseerimise või sündmuse jaoks ajutine esiletõstmine. Esiletõstmistes võiks olla oluline info sinu ettevõtte kohta, nagu korduma kippuma küsimused või tellimisteave. Miks mitte lisada sinna kasutajate tagasisidesid, kasutajate loodud sisu või ettevõtte lugu. 

Storyde esiletõstmiste jaoks veendu, et on:

  • Lühikesed, selged pealkirjad
  • Brändile sobivad kaanepildid
  • Kajastatud on vaid parim, oluline sisu

11. Kasuta Story funktsioone

Instagram muudab sinu toodete või teenuste linkimise lihtsaks (olenemata sellest, kas oled Commerce Manageri seadistanud või mitte) ja lihtsustab oma jälgijaskonnaga suhtlemist.

Oma loovuse näitamiseks, mine valikute alla, puudutades emotikonil kleebist:

koer Storiesi tööriistadega

Proovi kindlasti:

  • Tootesildid: kui sul on Instagrami pood, saad oma tooteid lihtsalt Storydes märgistada. Kasutajad saavad rakenduses vajutada toote nime peale ja otse tasuda.
  • Lingid: kasulik inimeste suunamiseks mis tahes veebisaidile, kuid eriti siis, kui sul pole Instagrami poodi seadistatud. Saad endiselt linkida oma tooteid Instagrami välistel veebisaitidel.
  • Küsimused: saad kasutajatelt kiiret ja väärtuslikku tagasisidet küsida.

12. Kasuta hashtage

Kas lisada postitusele hashtag või mitte? Hashtagide lisamine oma postitustele nö. saadab sinu postituse sotsiaalmeedia platvormil toimuvasse vestlusesse. Seega kasutades mõnd hetkel aktuaalset hashtagi, saad seeläbi ühe lisavõimaluse, kuidas ka sinu postitus oleks teiste sama teemakäsitlusega postituste seas leitav.

Ühele Instagrami postitusele saad lisada kuni 30 hashtagi. Eelmisel aastal soovitas Instagrami ametlik @creators konto postituse kohta mitte rohkem kui 3-5 hashtagi.

Aga aastal 2023?

Sellel nädalal oma kontol läbi viidud juhuslik eksperiment näitas vastupidist mõju. Lisasin hashtagid, kasutades 15–20 postituse kohta, ja suurem osa minu (ehkki väike) vaatajatest tuli nendest hashtagidest.

postitage katvust ja näitamisi

Mida see meile ütleb?

Teadus on raske, keegi ei tea, kui palju Instagrami hashtage on “ideaalne kogus”. Selle välja selgitamiseks peaksid neid regulaarselt katsetama. 

13. Vasta kommentaaridele ja DM-idele

Suhtle oma jälgijatega! Vasta nende kommentaaridele ja sõnumitele.

Instagram algoritmile meeldib, kui vastad sõnumitele. Lisaks suurendab ka sinu seotust. Kuid veelgi olulisem on see, et see julgustab sinu potentsiaalseid kliente sinuga vestlusi alustama. Aja jooksul need vestlused mõjutavad suuresti ostuotsuseid.

14. Katseta Instagram Live ülekannet

Otseülekanne ei pea olema hirmutav. See on võimas tööriist Instagrami kasvuks ja kasutajatega emotsionaalse sideme loomiseks.

Mõned ideed:

  • Töötoa või webinari korraldamine.
  • Küsimused ja vastused. 
  • Toote demod.

15. Mõjuisikute turundus

Mõjuisikute turundus on 2023. aastal endiselt tugev ja prognooside kohaselt kasvab iga aastaga rohkem.

Ära unusta ka oma kõige väärtuslikumaid mõjuisikuid: oma töötajaid.

16. Korralda võistlusi ja anna kingitusi

Mis inimestele meeldib? Tasuta asjad!

Millal nad seda tahavad? Kogu aeg!

Mõnikord on Instagrami parimad strateegiad vanimad. Konkursid võivad suurendada sinu konto orgaanilist nähtavust ja pakkuda sulle kasutajate loodud sisu.

Loosimängud ei pea olema kallid. Jaga tasuta tooteid lihtsa loosimise teel, lastes kasutajatel sinu postitust meeldida ja kommenteerida, või tee koostööd kellegi teisega sinu valdkonnast, et jagada suuremaid auhinnapakette.

17. Mõõda oma ROI

Näed positiivseid kommentaare, mida kliendid jätavad, müüki tuleb ja sinu jälgijate arv kasvab. Aga kuidas sellele numbrit panna? Millised on sinu tehtud turundustegevuste tegelikud tulemused?

See on ka ainus viis teada saada, kas sinu turundusstrateegia vajab muutmist või peaksid oma tegevust kahekordistama.

18. Katseta!

Viimaseks, kuid mitte vähem tähtsaks, ära jälgi meeleheitlikult iga Instagrami turundusnõuannet, mida turundusblogidest loed. 

Hakka katsetama. Iga jälgijaskond on erinev. Võib-olla ei meeldi sinu jälgijatele otseülekanded. Võib-olla on kasutavad nad Instagrami ainult kolmapäeviti kell 15. 

Mõõda turundustegevusi ja leia aega katsetuste tegemiseks, et näha, milline strateegia sinu ettevõttele kõige paremini sobib.